Verhelp zelf je pijn

Voorbeelden van zelfbehandelingen uit het Handboek Triggerpoint-therapie

 

Uit hoofdstuk 4 – “Pijn in hoofd en nek”

Links zie je triggerpoints in een kaakspier (de masseter) die pijn kunnen veroorzaken in je voorhoofd, holten, tanden, oren en kaakgewrichten. Ook kunnen ze een drukkend of verstopt gevoel in je holtes geven. 

Rechts zie je hoe je deze kaakspier masseert met je duim (in je mond) en wijsvinger. 

 

Uit hoofdstuk 6 – “Pijn in elleboog, onderarm en hand”

Links zie je triggerpoints die pijn kunnen geven in vingers, hand en buitenkant elleboog. Zij zijn de belangrijkste oorzaak van de “tennisarm”. Ook kunnen ze oorzaak zijn van: een brandend gevoel, gevoelloosheid, tintelingen, zwellingen, zwakte en stijfheid in de polsen, handen en vingers.

Rechts zie je hoe je de buitenkant van je onderarm masseert met een tennisbal tegen een muur.

 

Uit hoofdstuk 8 – “Pijn in het midden en de onderkant van je rug en je billen”

De reden dat er zoveel verschillende meningen zijn over de oorzaak van rugklachten, is dat deze vooral ligt in afgeleide pijn. Het kan zijn dat je nooit de echte oorzaak van je rugpijn vindt, als je alleen in de rugspieren of de ruggengraat zoekt. Rugpijn is bijvoorbeeld heel vaak afkomstig van triggerpoints in de bilspieren. Links zie je een triggerpoint in de middelste bilspier (of gluteus medius) die een van de meest vaak voorkomende oorzaken is van lage rugpijn.

 

Uit hoofdstuk 10 – “Pijn in het onderbeen, de enkel en de voet”

Je hebt er misschien nooit bij stil gestaan, maar veel spieren in je onderbeen bedienen feitelijk je voet. Nu snap je misschien waarom veel van de pijn in voeten en enkels afkomstig is uit de spieren in het onderbeen. Links zie je een triggerpoint aan de zijkant van het onderbeen die de enkel kan verzwakken.

Rechts zie je de massage van de deze spier (peroneus longus) met de duimen op elkaar. Je kunt hem ook masseren met de hiel van je andere been.

Zie het Handboek Triggerpoint-therapie voor meer details over hoe je alle triggerpoints in het onderbeen masseert. Voor een globale aanpak van je onderbenen is de MELT methode meer gescikt.