Over Travell en Simons

Travell and Simons

Dit is “Travell and Simons”, ofwel het “Trigger Point Manual” zoals dat jarenlang bij triggerpoint deskundigen in de boekenkast heeft gestaan: 2 lijvige boekwerken. Het eerste deel gewijd aan het bovenlichaam en het tweede aan het onderlichaam. Bij elkaar ruim 2000 pagina’s met theorieën, uitleg, afbeeldingen en therapiën.

Onder te tekst over David Simons zie je de cover van de nieuwste uitgave, de derde editie.

 

 

 

Janet G. Travell, M.D. (1901-1997)

Janet Travell wordt doorgaans gezien als de leidinggevende pionier op het gebied van diagnose en behandeling van triggerpoints. Weinigen zouden bestrijden dat zij deze tak van de geneeskunde zo’n beetje in haar eentje heeft gecreëerd.

David G. Simons, M.D. (1922-2010)

David Simons verleende met zijn vele jaren als onderzoekswetenschapper autoriteit aan het onderzoek naar de studie van myofasciale pijn. In het begin van zijn carrière werkte hij als ruimtevaartonderzoeker, waarbij hij verbeterde methoden ontwikkelde voor het meten van de fysiologische respons op de stress die wordt veroorzaakt door gewichtsloosheid.

 

Toen het eerste deel van haar boek in 1983 naar de drukker ging, was ze al ruim veertig jaar bezig met het bestuderen en behandelen van triggerpoints en afgeleide pijn. Ze had al meer dan veertig artikelen over haar onderzoek gepubliceerd in diverse medische tijdschriften. Het eerste al in 1942. Haar revolutionaire ideeën over pijn hebben de kwaliteit van de levens van miljoenen mensen verbeterd.

Triggerpointmassage is de meest effectieve manier is die massage therapeuten kunnen gebruiken om pijn te verhelpen. Het is vrijwel geheel gebaseerd op inzichten van Janet Travell. De vernieuwende klinische technieken voor de behandeling van myofasciale pijn beginnen nu over de hele wereld in zwang te komen bij artsen en fysiotherapeuten. Ze zouden niet hebben bestaan zonder de toegewijde intelligentie van Dr. Travell.

Dr. Travell, lijfarts van het Witte Huis

Dr. Travell’s persoonlijke succes met één specifieke patiënt had een diepgaand effect op de geschiedenis. Niet veel mensen zullen zich herinneren dat Janet Travell ten tijde van Kennedy en Johnson de lijfarts van het Witte Huis was. President Kennedy eerde haar met die aanstelling als dank voor haar behandeling van de slopende myofasciale pijn en andere aandoeningen die zijn politieke carrière voortijdig dreigden te beëindigen. Het is een aansprekend voorbeeld van hoe triggerpointtherapie iemands lot en leven kan veranderen.

Alhoewel ze aan het eind van haar aanstelling aan het Witte Huis al in de zestig was, was Dr. Travell niet van plan om met pensioen te gaan of om het rustiger aan te gaan doen. De daarop volgende dertig jaar ging ze met veel energie en enthousiasme door met het ontwikkelen en onderwijzen van haar methode. Ze was de tachtig al gepasseerd toen haar eerste deel van het Trigger Point Manual uitkwam en ruim negentig toen het tweede deel verscheen. Ze weigerde zich naar de drukker te haasten: ze wilde dat het werk goed gedaan werd.

Een opmerkelijke bijkomstigheid van zijn carrière is het wereldhoogterecord voor het bemande ballonvliegen, dat hij in 1957 vestigde als jonge luchtmachtofficier.

Dr. Simons’ oog voor details en het vasthouden aan wetenschappelijke werkwijzen, maakten dat de beschrijving van myofasciale pijn voldeed aan de strengste eisen van objectiviteit. Hij was de drijvende kracht die ervoor zorgde dat de boeken van Travell en Simons werden geschreven.

Dr. Simons, actief tot op hoge leeftijd

Tegen het eind van zijn leven was hij inmiddels ver in de tachtig en had hij het best wat rustiger aan kunnen doen. Toch was David Simons nog immer bezig met het bevorderen van het onderzoek naar triggerpoints. In die tijd heeft hij als co-auteur nog een nieuw boek gepubliceerd, Muscle Pain, waarmee hij een beter begrip van de neurofysiologie van spieren aan de wereld schonk.