Over het boek

Binnen een jaar was de eerste druk uitverkocht! Ook de volgende drukken waren binnen het jaar uitverkocht.

Triggershop.nl kan de nieuwste druk inmiddels volop leveren.

Bijna iedereen denkt dat de oorzaak van de pijn op dezelfde plaats is als de pijn zelf. Dat is niet zo.

Heel veel voorkomende pijnklachten—en andere vreemde symptomen—worden veroorzaakt door myofasciale triggerpoints (kleine spierknopen) in overbelaste of geblesseerde spieren. De medische gemeenschap doet er lang over dit feit te accepteren en er gebruik van te maken, zelfs al wordt in de medische vakbladen al meer dan 60 jaar over triggerpoints geschreven!

De moeilijkheid met triggerpoints is dat ze pijn afleiden. Deze verplaatsing van pijn zet iedereen op het verkeerde been, inclusief de meeste artsen. Dit is de reden dat pijn zo vaak foutief wordt gediagnosticeerd en zo vaak met pijnstillers wordt behandeld. Pijn is een teken dat er iets fout zit en dat het je aandacht nodig heeft. Is het goede geneeskunde de boodschapper met pijnstillers de mond te snoeren en de boodschap te negeren?

Als je de betekenis van je pijn niet begrijpt, legt het Handboek Triggerpoint-therapie dit duidelijk uit. Het toont de patronen van afgeleide pijn van de triggerpoints in 120 spieren in ons lichaam. Het laat je zien hoe je deze triggerpoints met heel eenvoudige en veilige massagetechnieken zelf kunt behandelen. De meeste soorten pijn zijn door uzelf te verhelpen. Zeker met het stappenplan dat vertaler van het Handboek Triggerpoint-therapie Rob Beenker heeft opgesteld.

Het Handboek Triggerpoint-therapie zal vele ideeën die je altijd over pijn hebt gehad, tegenspreken. Laat je door je scepsis niet meteen verleiden de informatie af te wijzen. Kijk eerst wat andere pijnpatiënten over het boek hebben gezegd. Klik eens op Aandoeningen. Neem vervolgens een kijkje in het boek zelf. Als je er aan toe bent om zelf je pijnbestrijding ter hand te nemen zal je veel verrassingen tegenkomen.

Inhoudsopgave Handboek Triggerpoint-therapie.

Voorwoord 11

1 Waarom zou je triggerpoint-therapie uitproberen? 13
2 Alles over triggerpoints 20
3 Richtlijnen voor het behandelen 55
4 Pijn in hoofd en nek 75
5 Pijn in schouder, bovenrug en bovenarm 11
6 Pijn in elleboog, onderarm en hand 149
7 Pijn in borst, buik en geslachtsdelen 179
8 Pijn in het midden en de onderkant van rug en billen 215
9 Pijn in heup, bovenbeen en knie 247
10 Pijn in onderbeen, enkel en voet 282
11 De klinische toepassing van triggerpointmassage 324
12 Spierspanning en chronische pijn 357

Nawoord 374
Definities en termen 377
Hulpmiddelen 381
Bibliografie 387
Register 393

Enkele woorden van de schrijver, Clair Davies.

“Twintig jaar geleden ontrafelden de artsen Janet Travell en David Simons het mysterie van de afgeleide pijn, met hun monumentale medische handboek: Myofascial Pain & Dysfunction; The Trigger Point Manual.

Het boek waar deze site grotendeels over gaat, is het ‘Trigger Point Manual’ voor de leek. Amerikaanse artsen bevelen het van harte aan. Dr. David Simons heeft het voorwoord geschreven. Als u veel last hebt van pijn, lees dan verder:

Triggerpoints, wat het zijn bevat onder andere een tekening die is gebaseerd op een foto van een triggerpoint via een elektronenmicroscoop. In de inleiding van het boek wordt besproken waarom het zo moeilijk is om pijn te doorgronden en het te behandelen. In Hoofdstuk Een vertel ik over mijn eigen gevecht met de pijn en hoe ik uiteindelijk won door gebruik te maken van de methoden die in dit boek worden uiteengezet.”

Lexington, Ky, 2003