Over het boek AI

Binnen een jaar was de eerste druk van het Handboek Triggerpoint-therapie uitverkocht, en dat gold ook voor de volgende drukken. Gelukkig kan Triggershop.nl je nu voorzien van de nieuwste druk!

Het is een misvatting dat de oorzaak van pijn altijd op dezelfde plek zit als waar de pijn voelbaar is. Veelvoorkomende pijnklachten en andere symptomen worden namelijk veroorzaakt door kleine spierknopen genaamd myofasciale triggerpoints, die ontstaan in overbelaste of geblesseerde spieren. Gek genoeg heeft de medische gemeenschap lang over deze feiten gedaan om ze te erkennen, ondanks dat er al meer dan 60 jaar over triggerpoints wordt geschreven in medische vakbladen.

Het lastige aan triggerpoints is dat ze pijn afleiden, waardoor zowel patiënten als artsen vaak op het verkeerde been worden gezet. Dit zorgt ervoor dat pijn vaak verkeerd wordt gediagnosticeerd en behandeld met pijnstillers. Terwijl pijn juist aangeeft dat er iets aan de hand is en jouw aandacht nodig heeft. Is het dan wel de juiste geneeskunde om de boodschap met pijnstillers de mond te snoeren en te negeren?

Het Handboek Triggerpoint-therapie legt op een duidelijke manier uit wat jouw pijn betekent. Het laat zien hoe de afgeleide pijn van triggerpoints in 120 spieren in ons lichaam werkt, en hoe jij deze knopen zelf kunt behandelen met veilige en simpele massagetechnieken. De meeste soorten pijn zijn door jezelf te verhelpen, en met het stappenplan dat vertaler Rob Beenker heeft opgesteld wordt dat nog makkelijker.

Het Handboek Triggerpoint-therapie zal veel van jouw ideeën over pijn tegenspreken. Maar laat je door je scepsis niet meteen verleiden om de informatie af te wijzen. Lees eerst wat andere pijnpatiënten over het boek te zeggen hebben, klik op Aandoeningen en bekijk het boek zelf. Als jij er klaar voor bent om zelf jouw pijn te bestrijden, dan zul je veel verrassingen tegenkomen.

Inhoudsopgave Handboek Triggerpoint-therapie.

Voorwoord 11

1 Waarom zou je triggerpoint-therapie uitproberen? 13
2 Alles over triggerpoints 20
3 Richtlijnen voor het behandelen 55
4 Pijn in hoofd en nek 75
5 Pijn in schouder, bovenrug en bovenarm 11
6 Pijn in elleboog, onderarm en hand 149
7 Pijn in borst, buik en geslachtsdelen 179
8 Pijn in het midden en de onderkant van rug en billen 215
9 Pijn in heup, bovenbeen en knie 247
10 Pijn in onderbeen, enkel en voet 282
11 De klinische toepassing van triggerpointmassage 324
12 Spierspanning en chronische pijn 357

Nawoord 374
Definities en termen 377
Hulpmiddelen 381
Bibliografie 387
Register 393

Enkele woorden van de schrijver, Clair Davies.

“20 jaar geleden kraakten de artsen Janet Travell en David Simons de code van afgeleide pijn in hun baanbrekende medische handboek: Myofascial Pain & Dysfunction; The Trigger Point Manual.

Dit boek, waar deze site grotendeels over gaat, is het ‘Trigger Point Manual’ voor leken. Het wordt van harte aanbevolen door Amerikaanse artsen en het voorwoord is geschreven door Dr. David Simons. Als je veel last hebt van pijn, blijf dan lezen.

Het boek bevat informatie over triggerpoints, inclusief illustraties gebaseerd op foto’s van elektronenmicroscopen. In de inleiding van het boek wordt besproken waarom het zo moeilijk is om pijn te begrijpen en te behandelen. In het eerste hoofdstuk vertelt de schrijver over zijn eigen gevecht tegen pijn en hoe hij uiteindelijk overwon door gebruik te maken van de methoden die in dit boek worden beschreven.”

Lexington, KY, 2003

Clair Davies, een Amerikaanse massagetherapeut, heeft in het Handboek Triggerpoint-therapie het uitgebreide onderzoek van artsen Travell en Simons naar myofasciale pijn vertaald naar begrijpelijke taal voor de leek. Met zijn innovatieve zelfmassage-methode, die inmiddels is uitgebreid met de Melt-methode, verovert hij momenteel de wereld van zelfhulp en professionele therapeuten.

Het is goed om te weten dat het verzorgen van je fascia kan helpen bij het oplossen van triggerpoints. En het boek hierboven kan je hierbij helpen en geeft meer inzicht en kennis over het onderwerp. Het is dus de moeite waard om je te verdiepen in dit boek als je last hebt van pijn en op zoek bent naar manieren om dit te verminderen.