Aandoeningen » Temporomandibulair syndroom, Gevoelige tanden, Sinusklachten, Kaakpijn, Kiespijn, Pijn en Jeuk aan het Oor, Allergische Rinitis, Trillend Ooglid

Al bovenstaande -op het oog losstaande- klachten kunnen zijn ontstaan vanuit myofasciale triggerpoints (kleine spierknopen) in overbelaste of gekwetste spieren. Deze visie wordt geponeerd door de artsen Janet Travell en David Simons in hun veelgeprezen medische handboek: Myofascial Pain & Dysfunction; The Trigger Point Manual.

Kaakklachten
Volgens Travell en Simons zijn triggerpoints in de spieren van de kaak en de voorkant van de hals verantwoordelijk voor een groot deel van de pijn die verband houdt met het Temporomandibulair syndroom.

Aangezien triggerpoints in de kauwspier (masseter) de kaken op spanning houden, kunnen ze ook de oorzaak zijn van malocclusie: slecht op elkaar passende kaken, knakkende kaken, ontwrichte kaken en een mond die je niet goed kunt openen.

Problemen met ogen, oren en gebit
Travell en Simons ontdekten dat triggerpoints in de kaakspieren kiespijn veroorzaken. Ook geven ze overgevoeligheid in tanden en kiezen voor warmte en koude. Verbazend genoeg zijn triggerpoints verantwoordelijk voor die gekmakende jeuk in je oor waar je maar niet bij lijkt te komen. Het behandelen van triggerpoints in overbelaste kaakspieren kan de remedie zijn voor oorpijn en een verstopt gevoel in het oor, als er verder met je oor niets loos is. Trillende oogleden en wallen onder de ogen zijn eveneens te herleiden tot triggerpoints in de kaakspieren.

Triggerpoints aan de zijkant van je hoofd.
De tekening rechts toont de pijngebieden boven het oog en in de bovenkaak, vanuit triggerpoints in de spieren op je slaapbeen. Ze kunnen ook pijn en overgevoeligheid veroorzaken in de boventanden.

Een drukkend gevoel in de voorkant van het gezicht, onder de ogen en boven de wenkbrauwen wordt ook vaak in deze spieren veroorzaakt.

Deze symptomen worden vaak – onterecht – aangezien voor sinusitis. Als medicijnen niet helpen tegen je sinuspijn, heb je een grote kans dat triggerpoints de klachten veroorzaken.

Pijn in de sinussen
Het is aangetoond dat triggerpoints in de kaakspieren oorzaak zijn van pijn en een drukkend gevoel in de voorkant van het gezicht, onder de ogen en boven de wenkbrauwen. Deze symptomen lijken sterk op die welke door sinusitis worden veroorzaakt. Als de geneesmiddelen tegen je sinuspijn niet helpen, is er grote kans dat het probleem wordt veroorzaakt door triggerpoints.

Verstopte holten
Hoe ongelooflijk het ook kan lijken, triggerpoints in de spieren van het gezicht, de kaken en de voorkant van de hals kunnen het ontstaan veroorzaken van teveel slijm in de sinussen, neusholten en keel. Zij kunnen de eenvoudige verklaring zijn voor je loopneus, het voortdurend je keel moeten schrapen, een chronische hoest, allergische rinitis en chronische hooikoorts of symptomen van verkoudheid.

Zelfbehandeling
Natuurlijk kunnen al deze zeer verscheiden symptomen andere oorzaken hebben dan myofasciale triggerpoints. Maar triggerpoints zouden bovenaan de checklist moeten staan wanneer men abnormale symptomen onderzoekt in gezicht, oren en kaken. Jammer genoeg weten nog heel veel (tand)artsen te weinig over triggerpoints. Dat is echt heel jammer, want voor iemand met voldoende opleiding en ervaring zijn triggerpoints gemakkelijk te vinden en te behandelen. Je kunt zelfs leren hoe je ze zelf behandelt.