Aandoeningen » Repetitive Strain Injury, RSI, CANS

De chronische overbelasting van spieren op het werk komt tegenwoordig zo vaak voor, dat het een aantal indrukwekkende namen heeft gekregen — repetitive strain injury, overuse syndrome, cumulatieve trauma aandoening, repetitive motion injury, occupationele myalgie, etc.

Deze termen zien er op het declaratieformulier van je ziektekostenverzekering misschien goed uit, maar geen ervan betekent iets anders dan dat je een spiergroep zozeer hebt overbelast dat je nu je tol betaalt.

Afgeleide pijn
De pijn die met herhaalde belasting (repetitive strain) samengaat, komt feitelijk voort uit myofasciale triggerpoints (kleine spierknopen) in overbelaste spieren. Heel vaak voel je de pijn niet in de getroffen spieren zelf, maar op een andere plaats, doorgaans een gewricht. Dit fenomeen staat bekend als afgeleide pijn, en het houdt bijna iedereen voor de gek, ook de meeste artsen en andere therapeuten die de pijn moeten behandelen.

Foutieve behandelingen
Jammer genoeg verergeren de meest gebruikte behandelingen van RSI het letsel, doordat ze ongewild nog meer triggerpoints en nog meer myofasciale pijn veroorzaken. De onbeweeglijkheid die wordt opgelegd door braces, slings, en gips, houden de spieren in een verkorte, inactieve toestand, die de ontwikkeling van triggerpoints bevordert. Chirurgisch ingrijpen kan lang na-ijlende pijn veroorzaken als triggerpoints ontstaan in de spieren waarin is gesneden, die zijn opgerekt, of anderszins zijn getraumatiseerd.

Injecties met cortisonen in pijnlijke gewrichten lijken wel verlichting te geven, maar zijn niet de juiste behandeling als de pijn van myofasciale origine is. Het probleem is dat de patiënt, die denkt dat hij genezen is, gedachteloos doorgaat met de bezigheid die de problemen om te beginnen hebben veroorzaakt. Cortisonen kunnen op hun beurt, als ze te vaak worden gebruikt, de bindweefsels van botten, spieren, ligamenten, en pezen doen aftakelen.

Doodt de boodschapper
Pijnmedicatie blijft voor zowel artsen als patiënten de voorkeursbehandeling, omdat dit zo goed werkt om het bewustzijn betreffende de pijn te beperken. Maar pijn moet altijd worden gezien als een waarschuwing dat er iets mis is en dat het aandacht nodig heeft: het is geen goede geneeskunde om de boodschapper om zeep te helpen en de boodschap te negeren.

Het falen van de fysiotherapie
Voor veel mensen blijkt fysioherapie, in plaats van te helpen, de problemen te verergeren. De rek- en strekoefeningen die in grote delen van de wereld fanatiek worden uitgevoerd, kunnen triggerpoints feitelijk irriteren en ze onbehandelbaar maken. Het is ongelooflijk maar waar: er zijn nog steeds artsen en fysiotherapeuten die het bestaan van triggerpoints ontkennen, ook al zijn ze met behulp van een elektronenmicroscoop gefotografeerd, kunnen ze met de vingers worden gevoeld, en worden ze sinds al ruim zestig jaar beschreven in de medische literatuur! fi

Het falen van de ergonomie
Ook al is het belangrijk om de ergonomische kant van de klachten te bekijken op iedere werkplek waar spieren worden overbelast, ergonomische verbeteringen aanbrengen is niet genoeg. Als je het probleem eenmaal hebt, zal het niet meer verdwijnen door simpelweg je werkgedrag te verbeteren. Spieren hebben doelgerichte therapie nodig om de overbelasting die ze hebben ondergaan teniet te doen. Als ze dat krijgen in de vorm van triggerpoint therapie, kun je doorgaan met je werk, en zal je lichaam zich herstellen.

Zelf-behandeling
Bij een onderzoek naar pijn, gevoelloosheid en andere abnormale gevoelens in de handen, behoren triggerpoints boven aan de onderzoek lijst te staan. Als professionals in de gezondheidszorg voldoende opleiding en ervaring hebben, zijn triggerpoints gemakkelijk op te sporen en te behandelen. Er zijn zelfs manieren om je triggerpoints zelf te behandelen.

Een heel praktische en kosten-effective oplossing voor RSI is het regelmatig behandelen van de overbelaste spieren middels trigger-point massage die je jezelf geeft.