Aandoeningen » Pijnlijke en stijve vingers, triggerfinger, Pijn in de knokkels en de duim, verzwikte pols, schrijvers kramp, knobbels van Heberden, tintelingen, een brandend gevoel

Deze bijzonder veel voorkomende klachten in polsen, handen, vingers, duimen en knokkels worden heel vaak veroorzaakt door myofasciale triggerpoints, kleine spierknoopjes in overbelaste of gekwetste spieren. Dit blijkt uit tientallen jaren onderzoek door de artsen Janet Travell en David Simons, schrijvers van het veel geprezen standaardwerk Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual.

Ook blijkt uit recent onderzoek dat de fascia hierin een grote rol speelt en dat dit met name op latere leeftijd indroogt en daarmee triggerpoints een voedingsbodem biedt.

Verkeerde diagnose
Het probleem met pijn, gevoelloosheid, tintelingen, stijfheid of een brandend gevoel of zwelling in je pols hand, vinger of duim, is dat er veel te snel een diagnose aan wordt gekoppeld als artritis, bursitis, tendinitis, carpaal tunnelsyndroom of een neurologisch defect. Deze diagnoses zijn volgens Travell en Simons maar al te vaak onjuist.

Afgeleide pijn
Het zal je misschien verbazen dat deze abnormale gevoelens in handen en vingers vrijwel altijd het gevolg zijn van triggerpoints in de spieren van de nek, borst, bovenrug, schouders, boven- of onderarmen. Dit wordt afgeleide pijn enoemd. Triggerpoints leiden hun pijn heel vaak elders heen.

Conventionele therapieën
Omdat de symptomen op een andere plaats merkbaar zijn, zullen de behandelingen van handen en polsen met magneten, braces, drukverbanden, electro-stimulatie, ultrageluid, en acupunctuur waarschijnlijk weinig effect sorteren, of op zijn best van tijdelijke aard zijn. Daarom geldt ook dat pijnstillers, die de symptomen slechts maskeren en de oorzaak niet aanpakken, slechts werken zolang de medicatie in de bloedstroom aanwezig is.

Verbetering van de gezondheidszorg
Het komt vaak voor dat, zelfs na vele duizenden euro’s aan onderzoeken, medische behandelingen en fysiotherapie, de symptomen niet minder worden en vaak zelfs erger. De gezondheidszorg zou substantieel beter worden als artsen en andere behandelaars zich op de hoogte zouden stellen van enkele basale feiten over myofasciale pijn.

Pijn aan pols en hand
Je zult inzien waarom de gangbare behandelingen zo weinig helpen als je iets weet over afgeleide pijn. Aan de pols bijvoorbeeld, doet het vaak denken aan een verstuiking. Maar dat komt heel vaak door triggerpoints in de onderarm.

Pijn in vingers, duimen, en het vlies tussen duim en wijsvinger, heeft daar meestal ook zijn oorsprong. En vaak ook komt de pijn van nog verder weg, vanuit schouder, nek en bovenarm.

Stijve vingers en ‘artritis’
Een van de meest opzienbarende ontdekkingen van Janet Travell was, dat triggerpoints in de extensor digitorum, een spier in de onderarm, die de vingers bedient, de voornaamste oorzaak is van stijfheid in de vingers. Deze triggerpoints sturen ook pijn naar de buitenkant van de elleboog en de tweede knokkels van middel- en ringvinger. De pijn in de knokkels die vanuit deze spier wordt afgeleid, wordt al snel aangezien voor de pijn van artritis. Het is mogelijk dat je al jaren denkt dat je lijdt aan artritis, terwijl dat gewoon niet het geval is.

Schrijverskramp
De spieren van de hand zelf kunnen de ongekende oorzaak zijn van klachten in de hand. Het verhelpen van schrijvers kramp is vaak slechts een kwestie van het lokaliseren van de spieren met triggerpoints. De meest voorkomende oorzaak van schrijverskramp ligt in de duimspieren en de tussenbeenspiertjes van de hand.

Knobbels van Heberden
Knobbels van Heberden, verdikkingen aan de zijkanten van de laatste knokkels, hebben eveneens hun oorsprong in triggerpoints in overbelaste tussenbeenspiertjes. Het is mogelijk om de knobbels van Heberden middels triggerpoint therapie te elimineren, als je vroeg genoeg met de behandeling begint. Maar zelfs als de knobbels helemaal tot ontwikkeling zijn gekomen, is het mogelijk om ze te verkleinen. Men denkt dat de spanningen in de tussenbeenspiertjes die deze knobbels veroorzaken, ook (mede) verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van artritis in gewrichten van de vingers.

Zelfbehandeling
Als triggerpoints de bron zijn van je klachten, moeten deze doelgericht worden aangepakt om tot blijvende verbetering te leiden. Helaas hebben maar weinig artsen de tijd om Travell en Simons te bestuderen. De meesten weten er simpelweg weinig van en zijn niet toegerust om ze te behandelen. Maar wanhoop niet. Triggerpointmassage is iets wat iedereen zelf kan leren.

Het Handboek Triggerpoint-therapie leidt je zorgvuldig door het hele proces. Kijk in het menu links voor meer informatie over triggerpoints en andere aandoeningen. De Amerikaanse masseur Clair Davies heeft het diepgaande onderzoek van de artsen Travell en Simons in begrijpelijke taal omgezet. Zijn vernieuwende methode van zelfmassage kan je van veel soorten pijn afhelpen.