Aandoeningen » Pijn aan de geslachtsdelen, Endometriose, menstruatiepijn, pijn bij de gemeenschap, vaginisme, vulvodynia, pijn aan prostaat, testikels of anus, incontinentie.

Als de oorzaak binnen in het bekken zit, kunt je zelfmassage met een Thera Wand uitvoeren, zoals is te zien op onderstaande (Engelstalige) video, gedemonstreerd door de Amerikaanse fysiotherapeute Lauren Collins.

Medische oplossingen voor gynecologische pijn, pijn aan het bekken en de geslachtsdelen hebben een onbevredigend laag succespercentage. Kijkoperaties in buik en bekken in een poging de oorzaak van de pijn te vinden komen te veel voor. Het verwijderen van organen gebeurt ook veel, ondanks dat dit soort ingrepen de symptomen vaak niet verhelpt!

Dit concluderen de artsen Janet Travell en David Simons in hun medische standaardwerk Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual. Travell en Simons gaan ervan uit dat myofasciale triggerpoints, of kleine spierknopen, in gespannen of overbelaste spieren in buik, billen, de binnenkant van de bovenbenen of in het bekken zelf, een bijzonder veel voorkomende oorzaak zijn van pijn in het bekken en de geslachtsdelen.

Triggerpoints zouden bovenaan de lijst van onderzoekspunten moeten staan als je op zoek gaat naar de oorzaak van pijn in het bekkengebied. Een breder gedragen kennis van myofasciale oorzaken van pijn in deze gebieden zou veel onnodige operaties en zorgen kunnen voorkomen.

Menstruatiepijn
Veel van de pijn die wordt gevoeld in de onderbuik, eileiders, baarmoeder en vagina, kan afkomstig zijn van triggerpoints in spieren in de onderbuik. De arts Janet Travell meende dat menstruatiepijn grotendeels voorkomen zou kunnen worden als men tussen de menstruaties door regelmatig zelfmassage zou geven aan triggerpoints in de buikspieren. De diagnose ‘endometriose’ kan er zelfs helemaal naast zitten. Triggerpoints veroorzaken precies dezelfde drukkende en deprimerende pijn.

Genitale pijn bij mannen
Bij mannen kan pijn in de penis, testikels, anus of blaas niets ernstigers zijn dan triggerpoints in de onderbuik. In de billen kan een piriformisspier die door triggerpoints is verkort en opgezwollen, de geslachtszenuw beknellen, wat prostaatklachten en impotentie veroorzaken bij mannen, en zowel bij mannen als vrouwen pijn in de liezen, geslachtsdelen en het anale gebied.

Links zie je de triggerpoints in de piriformis, rechts hoe je ze behandelt met een massagebal tegen de muur.

Genitale pijn bij vrouwen
Triggerpoints bovenaan de binnenkant van het dijbeen veroorzaken pijn in het bekken. Het kan voelen als een plotselinge pijn aan het schaambeen, in de vagina, anus, of blaas. Ze verergert bij het spreiden van de bovenbenen.

Daarom kan deze pijn tijdens het vrijen in de missionarishouding voorkomen, en grote zorgen geven over mogelijke aandoeningen aan ingewanden of geslachtsdelen.

Met zelfmassage is ze te verhelpen. Zie ook bovenstaande video waarin de Amerikaanse fysiotherapeute Lauren Collin uitleg geeft.

Incontinentie
Volwassenen die bij het lachen, hoesten of niezen last hebben van incontinentie moeten weten dat hun klacht eenvoudigweg een zaak kan zijn van afgeleide verzwakking van de blaaskringspier, door triggerpoints laag in de buik. Oudere kinderen die er last van hebben, hebben misschien ook last van deze triggerpoints.

Foutieve diagnose
Travell en Simons menen dat artsen die niet bekend zijn met de myofasciale oorzaken van pijn in het bekken en de geslachtsdelen, een scala aan foutieve diagnoses kunnen stellen. De ergste foutieve diagnose is als men zegt dat het ’tussen je oren’ zit. Psychotherapie kan pijn in het bekken en de geslachtsdelen niet verhelpen als myofasciale triggerpoints er de oorzaak van zijn. Als je in je zoektocht naar oplossingen voor dit soort klachten gefrustreerd bent geraakt, is het goed om te weten dat je triggerpoints heel goed zelf kunt behandelen.