Aandoeningen » Perifere Neuropathie, Gevoelloosheid, Tintelingen, of een Brandend Gevoel in Handen of Voeten

Perifere neuropathie is de indrukwekkende naam die men geeft aan gevoelloosheid, tintelingen, overgevoeligheid of een brandend gevoel in handen of voeten. Deze abnormale gevoelens komen vrij vaak voor en met name als de sensorische zenuwen die deze gebieden bedienen enigszins bekneld zijn geraakt.

Overbelaste of getraumatiseerde spieren die verkort en verstrakt zijn geraakt door myofasciale triggerpoints (kleine spierknopen) zijn vaak de directe oorzaak van deze beknelling.

De spieren die te maken hebben met de gevoelloosheid in de handen, zijn te vinden in de borst, voorkant van de hals, bovenrug, schouder, arm en onderarm. Gevoelloosheid in de voet kan worden herleid tot de spieren in de onderrug, de billen, onderbenen en de voet zelf.

Triggerpoints kunnen ook de bloedstroom in een slagader verminderen, waardoor handen of voeten koud aanvoelen. De bloedstroom in een ader kan eveneens beperkt worden, wat de reden kan zijn dat zwellingen ontstaan in polsen en handen of enkels en voeten. Als het de handen betreft, kan het gecombineerde effect van deze neurologische en vasculaire beknellingen maken dat je plotseling dingen uit je handen laat vallen.

Als artsen onvoldoende op de hoogte zijn van de effecten van triggerpoints, wijten zij deze symptomen meestal aan een zenuwaandoening, een beknelde tussenwervelschijf, een beknelde zenuw in de ruggengraat, of aan een verschoven wervel. Al deze oorzaken zijn mogelijk, maar meestal zijn het myofasciale triggerpoints die de problemen veroorzaken. Zelfs als iemand echt last heeft van diabetes of een andere aandoening, kunnen triggerpoints grotendeels verantwoordelijk zijn voor je “perifere neuropathie.”

Men zou bij een onderzoek naar de oorzaken van gevoelloosheid en andere abnormale gevoelens in handen en voeten altijd als eerste op triggerpoints moeten controleren. Gezondheidszorgers met voldoende opleiding en ervaring kunnen triggerpoints gemakkelijk vinden en behandelen.

Zelfmassage doet gevoelloosheid en tintelingen uit handen en voeten verdwijnen als het door triggerpoints wordt veroorzaakt. Eenvoudige oplossingen voor “perifere neuropathie” en vele andere soorten onverklaarbare gevoelloosheid zijn te vinden in het Handboek Triggerpoint-therapie.