Aandoeningen » Jicht, Shinsplint, Verzwikte enkel, Hamerteen, Struikelen

Myofasciale triggerpoints (kleine spierknopen) in overbelaste spieren, of spieren met een slechte conditie, in de voeten en onderbenen, zijn de ware oorzaak van de meeste soorten pijn in de onderbenen, enkels, voeten en tenen.

Conventionele behandelingen van pijn in de vorm van pijnstillers, injecties met cortisonen, fysioherapie, rust en operatief ingrijpen leveren vaak teleurstellende resultaten op. Dit is weinig verbazend als je weet dat geen van deze middelen enig significant effect heeft op triggerpoints.

Sta er even bij stil dat maar liefst elf onderbeenspieren eigenlijk voetspieren zijn. Het zijn extrinsieke voetspieren, wat inhoudt dat zij van buiten de voet werken. Triggerpoints in deze spieren zijn grotendeels verantwoordelijk voor de pijn in je voeten en enkels.

Pijn in de enkel
Triggeroints in de onderbeenspieren veroorzaken ook regelmatig pijn in de enkel. Vaak is een verzwikte enkel, vooral een met weinig tot geen zwelling, niets meer dan afgeleide pijn van triggerpoints in de peroneus spieren (aan de buitenkant van het onderbeen). Als je je verstapt en daardoor je enkel sterk naar buiten draait, worden deze spieren sterk overstrekt en ontstaan er triggerpoints in. Als je van de pijn af komt met behulp van triggerpoint massage, is de kans klein dat je een van je banden hebt beschadigd.

Links zie je één van de spieren die pijn in de enkel kan veroorzaken, rechts hoe je die spier zelf kunt behandelen met de Tigertail.

Pijn in de grote teen
Een voorbeeld hiervan is de pijn in de grote teen die zo vaak wordt toegeschreven aan jicht. Vaak wordt deze pijn daar eigenlijk heengestuurd door triggerpoints in de tibialis anterior en extensor hallucis longus spieren aan de voorkant van het onderbeen. Het pijnpatroon van deze triggerpoints omvat de grote teen en de voorkant van het eerste middenvoetsbeentje, waar de teen aan de voet vast zit. De pijn kan aanvoelen alsof hij precies uit het gewricht komt. Artsen die niet op de hoogte zijn van deze effecten van triggerpoints schrijven bij deze pijn doorgaans geneesmiddelen tegen jicht voor, zelfs als deze ziekte door onderzoek niet wordt aangetoond.

Jicht
Echte jicht, de neerslag van urinezuurkristallen in de gewrichten, wordt veroorzaakt door uricemia, een te hoog urinezuurgehalte in je bloed. Een voedingspatroon met teveel vlees en te weinig water bevordert het ontstaan van uricemia. Jicht en de triggerpoints die op jicht lijken, gaan vaak hand in hand, en door uricemia kan het moeilijk zijn van je triggerpoints af te komen. Met een tekort aan vitamine C is het moeilijk om van beide aandoeningen af te komen.

Hamerteen en klauwvoet
Triggerpoints in de extensor digitorum spier in het onderbeen en de tussenbeenspiertjes in de voet kunnen de oorzaak zijn van hamerteen en klauwvoet. Dit zijn aandoeningen waarbij de tenen samengetrokken zijn en noch passief, noch actief kunnen worden gestrekt. Permanente vervorming van de voet kan uiteindelijk het resultaat zijn als je nooit iets over triggerpoints te weten komt. Triggerpoint therapie kan de toestand aanzienlijk verbeteren, zelfs als je er al tientallen jaren last van hebt gehad.

Shinsplint
Chronische spanning vanuit triggerpoints in de scheenspieren kan resulteren in shinsplint. Dit is een heel pijnlijke toestand die wordt veroorzaakt door spanning op de spieraanhechtingen. Alhoewel de pijn van shinsplint niet hetzelfde is als de pijn van triggerpoints, is massage de correcte vorm van behandelen, omdat het de chronische spanning uit de spieren haalt en daarmee de pijn verdrijft.

Struikelen en vallen
Door triggerpoints verzwakte scheenspieren zijn een belangrijke oorzaak van struikelen en vallen. Je tenen hebben de neiging te blijven haken achter treedjes en randen van kleden, wat vooral oudere mensen het risico geeft op gebroken boten of erger letsel. Maar hoe oud je ook bent, als je regelmatig over je eigen voeten lijkt te vallen, kunnen triggerpoints de onvermoede oorzaak zijn.

Zelf gegeven triggerpointmassage op de spieren van voet en onderbeen zal je bevrijden van het merendeel van de pijn in onderbeen, enkel, voet en teen. Als je je de vaardigheid eenmaal hebt eigengemaakt komt verlichting snel en gemakkelijk.