Aandoeningen » Ischias, Piriformis Syndroom, Beklemming van de nervus ischiadicus, Erectie stoornissen, Tintelingen in de benen, Pijn in bil, anus, rectum, en genitaliën

De artsen Janet Travell en David Simons leggen in hun medische standaardwerk, Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual, uit dat myofasciale triggerpoints (kleine spierknoopjes) in overbelaste spieren in de billen feitelijke de belangrijkste oorzaak zijn van ischias.

Afgeleide symptomen

De symptomen van ischias zijn onder meer: pijn, gevoelloosheid, tintelingen, een brandend gevoel en overgevoeligheid in je onderrug, billen, heupen, en zelfs je benen, enkels en voeten. Pijn in deze gebieden wordt meestal afgeleid uit triggerpoints in de kleine bilspier of m. gluteus minimus. Zie de tekening hiernaast.

Triggerpoints in de piriformis, of peervormige spier, houden de spieren gespannen en keihard, waardoor ze beknelling van de Nervus ischiadicus veroorzaken. De pijn van triggerpoints in de piriformis is heftiger en elektrischer dan pijn van triggerpoints in de gluteus minimus. Deze voelt men in de achterkant van bovenbeen, kuit en voetzool. Er kunnen ook andere abnormale gevoelens zijn, zoals gevoelloosheid, tintelingen, een brandend gevoel of overgevoeligheid in een of meerdere van deze gebieden.

Piriformis Syndroom
Een door triggerpoints verkorte en opgezwollen peervormige spier kan ook vele zenuwen en bloedvaten die uit het bekken komen, beknellen. Dit kan resulteren in een opgezet gevoel in billen, been, kuit, en voet. Bovendien kan een gespannen peervormige spier de geslachtszenuw beknellen, wat bij mannen impotentie en pijn in de geslachtsdelen kan veroorzaken en bij zowel mannen als vrouwen pijn in het rectale gebied. Men denkt dat een peervormige spier (zie hieronder) die bloedvaten en zenuwen die beknelt, verantwoordelijk is voor atrofiëring van bilspieren, dat wil zeggen dat een of beide billen ‘wegkwijnen’.

Al decennia lang is deze groep van ischiassymptomen bekend als het “piriformis syndroom”, alhoewel de oorzaak van het dikker worden van deze spier nooit goed begrepen werd. Ter behandeling van ischias werd de peervormige spier vaak vrijgemaakt door middels van een chirurgische ingreep. Verbazigwekkend genoeg wordt deze ingreep nog steeds uitgevoerd door chirurgen die niet op de hoogte zijn van de effecten van myofasciale triggerpoints.

Foutieve diagnoses
In de medische wereld gaat men er routinematig van uit dat ischias wordt veroorzaakt door druk op de nervus ischiadicus ten gevolge van een geplette tussenwervelschijf of een andere abnormaliteit in de wervelkolom. Operatie van de ruggengraat in een poging de ooorzaak van de beknelling te vinden is heel gewoon, ook al komt het heel vaak voor dat de symptomen er niet door verdwijnen.

De artsen Travell and Simons geloven dat de traditionele medische oplossingen voor ischias en het piriformis syndroom nodeloos duur zijn en een onacceptabel hoog faalpercentage hebben. Triggerpoints behoren bovenaan de onderzoek lijst te staan wanneer men zoekt naar de oorzaken van pijn, gevoelloosheid en andere abnormale gevoelens in heupen en benen. Een grotere bekendheid van de myofasciale oorzaken van ischias kan vele onnodige operaties voorkomen.

Zelfbehandeling

Je hoeft niet te wachten tot de medische gemeenschap verouderde methoden heeft afgezworen en zich op de hoogte heeft gesteld van de feiten omtrent triggerpoints. Je kunt je triggerpoints zelf behandelen.