Aandoeningen » Hoofdpijn, Oogpijn, Migraine

Myofasciale triggerpoints (kleine spierknopen) in overbelaste spieren zijn de verborgen en onvermoede oorzaak van veel soorten hoofdpijn. Dit is misschien in tegenspraak met wat je altijd over de oorzaak van hoofdpijn te horen hebt gekregen. Triggerpoints zijn de meest voorkomende oorzaak van:

  • spanningshoofdpijn
  • hoofdpijn vanuit de nek
  • cluster hoofdpijn
  • migraine

Het is een 19e eeuwse gedachte dat hoofdpijn wordt veroorzaakt door samentrekken van de spieren of bloedvaten in de hoofdhuid. Hoofdpijn heeft zelden zijn oorsprong in het hoofd zelf. Meestal heeft het geen medische oorzaak, tenzij de hoofdpijn het gevolg is van een ziekte of een letsel. Vrijwel alle hoofdpijn is pijn die wordt afgeleid vanuit triggerpoints in spieren van kaak, nek, en bovenrug. Zie de afbeeldingen in de kolom links, waar enkele spieren en hun triggerpoints staan afgebeeld.

 

Bij het zoeken naar de oorzaak van hoofdpijn zou men altijd eerst moeten controleren op triggerpoints, omdat deze zo gemakkelijk te vinden en te behandelen zijn. Als triggerpoints de oorzaak zijn van je hoofdpijn, geeft zelfmassage een mate van verlichting die je zelfs met de sterkste medicatie niet kunt krijgen. Bovendien houdt deze langer aan.

Hoe je het zelf doet
In de videoclip hiernaast laat ik je zien hoe je met zelfmassage de hoofdpijn kunt verhelpen, die afkomstig is uit de spieren in de bovenste afbeelding. Een uitgebreidere beschrijving van alle hiernaast getoonde spieren staat in hoofdstuk 4 van het Handboek Triggerpoint-therapie.

Zelf pijnklachten leren behandelen
Door het hele land zijn behandelaars geschoold in de zelfhulp methode van Clair Davies. Triggerpointcoaches vind je op www.triggerpointcoach.nl.

Nog wat wetenswaardigheden
De fysieke afstand tussen oorzaak en effect is de reden dat hoofdpijn altijd zo moeilijk te bestrijden was. Conventionele bestrijding van hoofdpijn faalt vaak, omdat deze zich op de pijn zelf richt, niet op de oorzaak.
Deze oorzaak kan op enige afstand van de pijnlijke plek liggen, zoals hiernaast is te zien. Hoofdpijn is een klassiek voorbeeld van afgeleide pijn.

Erger dan routinematig de pijnlijke plek masseren, is de pharmaceutische mishandeling van het hele lichaam (van wat vaak een plaatselijk probleem is). Pijnstillers creëren de illusie dat er iets goeds gebeurt, terwijl zij het probleem in werkelijkheid verdoezelen. Pijn is een waarschuwing: het is een beschermende respons op letsel of overbelasting van spieren. Als pijn wordt gezien in zijn rol van boodschapper in plaats van aandoening, kan de behandeling zich richten op de oorzaak van de pijn en zullen de resultaten sterk verbeteren.

Oorzaken
Veel veronderstelde ‘veroorzakers’ van hoofdpijn creëren hun effect feitelijk doordat ze latente triggerpoints activeren. Met name als je onvoldoende water drinkt, veel zit of dezelfde bewegingen maakt, raakt de fascia – het onderhuidse bindweefsel – vocht kwijt, waardoor spieren veel sneller triggerpoints ontwikkelen. Een flinke hoestbui kan dan eerder hoofdpijn geven, maar ook een virusinfectie, een kater, een te grote inspanning, de reactie op een pijnstiller, en zelfs overmatig gebruik van suiker doen dat dan ook.
Triggerpoints zijn tevens de veroorzakende factor bij hoofdpijn die onstaat door

  • allergische reacties
  • afkicken van drugs
  • fysiek letsel
  • emotionele spanningen

Zelfs de frustrerende en onverklaarbare hoofdpijn die samengaat met fibromyalgie, is aantoonbaar grotendeels te wijten aan de aanwezigheid van myofasciale triggerpoints… Ook daarover zijn boeken volgeschreven, o.a. door Devin Starlanyl.

Hoe je het zelf doet
In de videoclip hiernaast laat gercertificeerd MELT instructeur Rob Beenker zien hoe je met de MELT methode de hoofdpijn kunt verhelpen.

Zelf de MELT methode leren
In het land zijn een groeiend aantal behandelaars geschoold in de zelfhulp methode van Sue Hitzmann. Gecertificeerde instructeursvind je op www.meltmethode.nl.