Aandoeningen » Heuppijn, Kniepijn, Runner’s Knee, Knikkende Knie, Knie op slot, Meralgia Paresthetica, Groeipijn, Fantoompijn, en Restless Legs

De artsen Janet Travell en David Simons zeggen in hun veel geprezen standaardwerk Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual dat pijn in heup of knie vaak niets ernstigers is dan afgeleide pijn, afkomstig van myofasciale triggerpoints (kleine spierknopen) in de spieren van heup en bovenbeen.

Zij denken dat zelfs als een heup of kniegewricht aantoonbaar letsel heeft opgelopen, triggerpoints in de betrokken spieren altijd verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de pijn. Afgeleide pijn kan net zo intens en ondraaglijk zijn als de pijn van een beschadigd gewricht.

Verkeerde diagnose
De meest gegeven medische verklaringen voor pijn in heup of knie noemen onder meer artritis, slijmbeursontsteking, peesontsteking, kapotte banden, en slijtage aan het kraakbeen van een gewricht. Röntgenfoto’s, MRI-scans en andere onderzoeken lijken deze diagnoses vaak te bevestigen. Soms heeft men inderdaad last van een van deze aandoeningen, maar de artsen Travell en Simons stellen dat de diagnose meestal onjuist is.

Zelfs zonder dat er objectief bewijs is, gaat men er van uit dat het gewricht zelf oorzaak is van het probleem. Het gevolg hiervan is dat een operaties om een heup of knie te vervangen, zeer wordt aanbevolen en veel voorkomt. In een groot aantal gevallen is deze ingreep echter niet noodzakelijk.

Oorzaak van artritis
Travell en Simons citeren andere onderzoekers die vermoeden dat triggerpoints feitelijk de eerste oorzaak zijn van echte osteoarthritis en andere soorten gewrichtsslijtage. Dit komt doordat spieren die met triggerpoints behept zijn, verkort en verstijft raken. Als dat gebeurt, veroorzaken zelfs normale bewegingen een te grote belasting van de spieraanhechtingen bij de gewrichten, wat uiteindelijk kan resulteren in schade aan bindweefsel en vervorming van de gewrichten zelf. Knakkende geluiden in een heup of knie zijn aanwijzingen dat spieren met triggerpoints het gewricht deels ontwrichten.

Stijve knie en stijve heup
Aangezien triggerpoints het de spieren moeilijk maken om te verlengen, kunnen zij de reden zijn dat de heup of de knie stijf aanvoelt. Triggerpoints verzwakken de spieren als een beschermingsmaatregel, waardoor knieën en heupen verzwakken en je plotseling door de knieën kunt gaan. Als atleten bekend waren met de effecten van myofasciale triggerpoints, en de tijd namen om de juiste soort zelfmassage toe te passen, zou er veel minder sportletsel zijn.

Kniepijn
Triggerpoints in de quadriceps veroorzaken een enorme hoeveelheid problemen die gewoonlijk worden toegeschreven aan de knie zelf. Een knie die op slot zit, bijvoorbeeld, wordt vaak veroorzaakt door triggerpoints in the vastus lateralis, het buitenste deel van de quadriceps. De quadriceps is de spier die je het eerst moet onderzoeken om de oorzaak van kniepijn te vinden. De pijn aan knieën van hardlopers of hoogspingers is niet zo ernstig als men wel denkt; vaak is het niet meer dan afgeleide pijn vanuit overbelastte quadriceps.

Links zie je de spier, rechts hoe je hem behandelt met een Tigertail.

Misleidende symptomen
‘Rusteloze benen’ kunnen ook eenvoudig een kwestie zijn van triggerpoints in overbelaste (of te weinig belaste) bovenbeenspieren. Het oeroude mysterie van groeipijn in de benen en knieën van kinderen kan worden herleid tot triggerpoints. (Vraag via deze link het artikel aan over groeipijn) Triggerpoints kunnen de oorzaak zijn van fantoompijnen die men in geamputeerde ledematen voelt. Travell en Simons geven nog veel meer voorbeelden van misleidende symptomen.

Triggerpoints in de spieren van het bovenbeen kunnen bijvoorbeeld de binnenkant van de knie zo gevoelig maken voor druk, dat je bijna niet op je zij kunt liggen met je knieën op elkaar. Triggerpoints kunnen ook zorgen dat de bovenbeenspieren de motorische zenuw voor de voorkant van het bovenbeen beknellen. Het gevolg hiervan is oppervlakkige gevoelloosheid en tintelingen, wat vaak leidt tot de diagnose “meralgia paresthetica,” wat een omslachtige manier is om te zeggen dat je last hebt van gevoelloosheid en tintelingen in je bovenbeen. Net als zoveel andere diagnoses, laat het de oorzaak van de klacht onbenoemd.

Zijn pijnstillers slecht nieuws?
Bij pijn in heupen en knieën schrijft men vrijwel altijd pijnstillers voor, zelfs al is dit de slechts denkbare vorm van therapie, omdat zij het probleem niet verhelpen; ze verminderen slechts je gevoeligheid ervoor. Pijnstillers nodigen je uit om door te gaan met de bezigheden die het probleem hebben veroorzaakt. Op die manier kan pijnmedicatie zelfs bijdragen aan het hoge aantal sportblessures.

De gevaren van strekkingen
Fysiotherapie bij pijn in heup en knie in de vorm van lichaamsbeweging en strekoefeningen kunnen de triggerpoints, en dus ook de pijn, verergeren. Deze vormen van therapie zijn nuttig, maar pas nadat de triggerpoints zijn gedeactiveerd. Jammer genoeg wordt triggerpoint therapie nog niet onderwezen aan de meeste opleidingsinstellingen voor fysiotherapie.

Zelfbehandeling
Je hoeft echter niet te wachten tot de medische wereld zijn kennisachterstand heeft ingelopen. Je kunt je triggerpoints zelf behandelen.