Aandoeningen » Griekse Voet , Voet van Morton
door Trudi Blom, ervaringsdeskundige
Ik ben een groot bewonderaar van Clair Davies. Iemand die de inhoud van twee ingewikkelde boeken over triggerpoint therapie hapklaar gemaakt heeft voor wie het ook maar wil lezen, verdient mijns inziens grote bewondering. Ik denk dat het met name door zijn boek is dat de triggerpoint therapie de laatste jaren zo bekend geworden is.
En passant geeft hij in zijn boek ook nog belangwekkende informatie over de zogenaamde Griekse voet of de Voet van Morton (niet te verwarren met de neuralgie van Morton!). Informatie die ik graag met u wil delen.
Kenmerk van de Griekse Voet
Bij deze voet is het tweede middenvoetsbeentje langer dan het eerste. Dit heeft gevolgen voor de stand van de voet. In plaats dat de druk verdeeld wordt over de kopjes van het eerste en vijfde middenvoetsbeentje en de hiel, komt er nu veel druk op het tweede middenvoetsbeentje en de hiel. Dat betekent dat er in plaats van een stabiele driepuntsbelasting een instabiele tweepuntsbelasting ontstaat (zoals dat gebeurt bij schaatsen). Het lichaam compenseert dit door de tenen wat naar buiten de draaien, waardoor het gewicht weer op het eerste middenvoetsbeentje terechtkomt. Dit maakt echter ook dat de enkel wat naar binnen buigt. En dat kan op den duur klachten geven van de voet zelf, maar ook van andere delen van het lichaam.
Hoe weet je of je zulke voeten hebt?
Vaak is er sprake van een langere tweede teen. Maar dat is niet altijd het geval! Belangrijk is om te weten of het tweede middenvoetsbeentje langer is dan het eerste. Dit kun je zelf vaststellen door te kijken naar de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Je kunt dit doen door de tenen naar beneden te buigen en te kijken naar de kopjes van het eerste en tweede middenvoetsbeentje. Deze moet je van onderen dan een beetje omhoog duwen, zodat de kopjes beter zichtbaar zijn. Is het tweede kopje hoger dan het eerste, dan is het tweede middenvoetsbeentje langer dan het eerste en heb je een Griekse of Mortonse voet. Je kunt het vaak ook zien aan de plek waar zich onder de voet het meeste eelt heeft ontwikkeld: dit is meestal onder het tweede middenvoetsbeentje.
De oplossing
Er is gelukkig een heel eenvoudige oplossing voor dit voetprobleem. Wanneer je namelijk een verhoging plaatst onder de uitneembare inlegzool van je schoen op de plek onder de bal van je grote teen, wordt de foutieve belasting hersteld. Clair Davies heeft dit eenvoudige advies ooit gekregen van zijn eerste masseur, en daarmee verdwenen de meeste problemen van zijn voeten en enkels als sneeuw voor de zon, schrijft hij zelf. Het is fijn dat hij dit met zijn lezers heeft willen delen.
Hoe dan?
Zelf pas ik het advies toe als volgt: ik gebruik een inlegzool van Birkenstock en plak daarbij op de genoemde plek een rond antikrasviltje, met een doorsnee van ca. 2,5 cm en een dikte van een paar mm. Zou ik dat laatste niet doen, dan zou deze inlegzool mijn voet juist nog instabieler maken, wat ik ook merkte toen ik de verhoging nog niet had toegepast. Maar nu heb ik het voordeel van een prima ondersteuning én een goede belasting van de voet. Het is het proberen waard!
Met ruim 400 illustraties laat het Handboek Triggerpoint-therapie je tientallen “noodgrepen” zoals deze zien, die je kunt gebruiken in je strijd tegen de pijn. Dit is een voorbeeld van hoe gemakkelijk, snel en goedkoop deze ‘oorlog’ kan zijn.
In het Handboek Triggerpoint-therapie heeft de schrijver het onderzoek van Travell en Simons vereenvoudigd en voor de leek toegankelijk gemaakt. Zijn innovatieve methode van zelfmassage verlicht plantaire fasciitis, achillespeesontsteking, hielpijn, voetpijn, teenpijn, en hielsporen als triggerpoints daar de oorzaak van zijn.