Aandoeningen » Fibromyalgie en Chronische Pijn

Medisch onderzoek heeft aangetoond dat chronische pijn in vele gevallen wordt veroorzaakt door myofasciale triggerpoints, of kleine spierknopen, in overbelaste of op andere wijze getraumatiseerde spieren. Artsen in gespecialiseerde pijnklinieken, die bedreven zijn in het detecteren en behandelen van triggerpoints, hebben ontdekt dat deze triggerpoints in ruwweg 75% van de gevallen de voornaamste pijnoorzaak zijn en in vrijwel alle andere gevallen medeverantwoordelijk zijn voor de pijn.

Het is bekend dat triggerpoints pijn veroorzaken in hoofd, nek, kaak, en onderrug. Dat zij het carpaal tunnelsyndroom veroorzaken en allerlei andere soorten gewrichtspijn die – onterecht – worden toegeschreven aan artritis, tendinitis, bursitis, letsel aan de gewrichtsbanden. Triggerpoints veroorzaken een scala aan problemen, zoals oorpijn, duizeligheid, misselijkheid, maagzuur, hartritmestoornissen, tennisarmen en pijn aan de geslachtsdelen. Soms veroorzaken triggerpoints pijn in de holtes en verstoppingen. Ook kunnen ze een rol spelen in chronische vermoeidheid en de weerstand tegen infecties verminderen. Een aangezien triggerpoints verantwoordelijk kunnen zijn voor langdurige pijn en invaliditeit van waaruit geen ontsnapping mogelijk lijkt, kunnen ze ook depressiviteit veroorzaken.

Zelfs fibromyalgie, waarvan bekend is dat miljoenen mensen er last van hebben, is in zijn eerste stadia waarschijnlijk te wijten aan triggerpoints. In vele gevallen wordt deze geheimzinnige diagnose onterecht uitgesproken. Dr. David Simons, de belangrijkste deskundige op het gebied van myofasciale pijn, zegt hierover: “Het wordt steeds duidelijker dat vrijwel alle fibromyalgie patiënten myofasciale triggerpoints hebben en dat deze een belangrijke bijdrage leveren aan hun algehele pijnprobleem. Sommige patiënten krijgen de diagnose ‘fibromyalgie’, terwijl ze in feite slechts lijden aan veel gemakkelijker te behandelen meervoudige triggerpoints.”

Triggerpoints worden vaak verward met “tender points,” wat een van de officiële criteria voor het vaststellen van een diagnose of fibromyalgie. Er zijn duidelijke richtlijnen waarmee men triggerpoints van tender points kan onderscheiden: (1) Een triggerpoint geeft slechts pijn bij stevige druk, terwijl een tender point zo pijnlijk is dat hij nauwelijks kan worden aangeraakt. (2) Tender points veroorzaken alleen plaatselijk pijn; in tegenstelling tot triggerpoints leiden ze geen pijn af naar andere plekken. (3) Triggerpoints worden slechts aangetroffen in een bepaald aantal bekende plaatsen; tender points kunnen zich letterlijk overal voordoen. Aangezien echte fibromyalgiepatiënten doorgaans last hebben van beide soorten “points,” kan hun pijntoestand aanmerkelijk worden verlicht wanneer hun triggerpoints zorgvuldig worden behandeld.

Chronische pijn en andere problemen die door triggerpoints worden veroorzaakt kunnen verbazingwekkend gemakkelijk te verhelpen zijn. Je kunt zelfs leren hoe je ze zelf op een veilige manier kunt lokaliseren en behandelen. En dat zonder hoge kosten. Het Handboek Triggerpoint-therapie helpt je deze vaardigheden ontwikkelen.