Aandoeningen » Buikpijn, Brandend maagzuur, Irritable Bowel Syndrome, Misselijkheid, Chronische Diarree, Hartritmestoornis.

Buikpijn en andere symptomen die lijken te wijzen op een inwendig probleem kunnen afkomstig zijn van myofasciale triggerpoints (kleine spierknopen) in gespannen of overbelaste buikspieren. Triggerpoints veroorzaken ook verbazend vaak rugklachten.

Kramp en pijn in de maag, of de brandende pijn die aan een zweer doet denken, kan afkomstig zijn van triggerpoints in de buikspieren. Wist je dat afgeleide myofasciale pijn net zo intens en ondraaglijk kan zijn als elke andere pijn? De pijn kan zelfs zo hevig zijn dat de arts je wil laten onderzoeken op maagkanker, een maagbreuk en galstenen. De pijn van triggerpoints in de rechte buikspier kan zelfs hetzelfde zijn als bij een acute blindedarmontsteking.

Galblaasoperatie
In de Verenigde Staten wordt vaker een galblaas verwijderd dan elk ander soort chirurgisch ingrijpen (meer dan 500.000 per jaar!). Het is niet ongebruikelijk dat de buikpijn aanwezig blijft nadat een galblaas is weggenomen. Als je arts je verzekerd had dat de pijn veroorzaakt werd door galstenen, is dat heel teleurstellend. Een eenvoudige test op triggerpoints zou de operatie hebben kunnen vermijden. Het is verstandig om te onderzoeken of misschien zowel galstenen als triggerpoints de pijn in je buik kunnen veroorzaken. Een operatie is misschien niet nodig, zelfs niet als je een ernstig probleem hebt in je galblaas. Veel mensen ontdekken dat zij hun galstenen naar buiten kunnen werken. Meer (Engelstalige) informatie over galstenen is te vinden op www.CureZone.com.

Het ‘Irritable bowel syndrome’ is een veel gestelde diagnose, maar het is slechts een etiket dat wordt geplakt op buikklachten als de ware oorzaak onbekend is! Als alle onderzoeken niets opleveren, is het heel goed mogelijk dat triggerpoints de klacht veroorzaken. Elke arts zou moeten weten dat triggerpoints vaak heel gevoelig zijn, en dat druk op triggerpoints in de buik het patroon van afgeleide pijn kan oproepen of verergeren.

Andere symptomen
Andere symptomen die afkomstig zijn van triggerpoints in de buik, kunnen de volgende zijn: misselijkheid, chronische diarree, verlies aan eetlust, heftig braken, en indigestie. Een pijnlijke koliek bij een baby kan afkomstig zijn van triggerpoints in zijn of haar buikspieren. Triggerpoints kunnen ook pijn en andere symptomen veroorzaken in de slokdarm, nieren, blaas, dikke darm, anus, en geslachtsdelen van zowel mannen als vrouwen. Hartritmestoornissen worden soms veroorzaakt door een triggerpoint waar de buikspieren vastzitten aan de rechter onderkant van de borstkas (ja, de rechterzij!).

Links zie je de schuine buikspieren en twee patronen van afgeleide pijn die door triggerpoints worden veroorzaakt.

Rechts een van de punten die kunnen doen denken aan hartstoornissen. Beide zijn middels zelfbehandeling te verhelpen.

De huidige modegril om de buikspieren te trainen met zware oefeningen heeft je misschien verleid dit kwetsbare gebied te overbelasten. Het streven naar een mooie six pack, kan je opzadelen met een aantal gemene triggerpoints in je buikspieren. Dit kan de simpele verklaring zijn voor die mysterieuze pijn in je rug, of de andere symptomen die hier staan opgesomd. Buikspieroefeningen bieden geen oplossing voor rugpijn als het effect ervan is dat de klachten erger worden! Toch? Duh!!

Het is duidelijk dat de symptomen in je buik signalen kunnen zijn van echte inwendige problemen. Maar artsen die niet op de hoogte zijn van de mogelijke myofasciale oorzaken van buikpijn, kunnen een enorm scala aan foutieve diagnoses stellen en foutieve behandelingen voorschrijven, waaronder nodeloze en soms zelfs levensbedreigende operaties. Dit is vooral zo jammer omdat de oplossing zo eenvoudig is als de oorzaak moet worden gezocht in triggerpoints.

Pijn en andere symptomen in de buik zijn relatief gemakkelijk behandelen met zelfmassage. Zie het Handboek Triggerpoint-therapie voor meer informatie over dit onderwerp, waaronder gedetailleerde instructies voor zelfbehandeling en vele duidelijke tekeningen.